Diagnose MS

Als mensen over gezondheid en ziekte spreken valt regelmatig de term MS. Wat is dat eigenlijk voor een ziekte?

MS of multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, gekenmerkt door plotselinge uitvalsverschijnselen of verlamming. De oorzaak is niet precies te achterhalen, maar het komt erop neer dat het eigen afweersysteem een aanval doet op hersenen, ruggenmerg en ogen. Omdat het binnen het eigen afweersysteem gebeurt, wordt MS een auto-immuunziekte genoemd.   

Bij zo’n aanval raakt het beschermende laagje myeline rondom het zenuwweefsel beschadigd en soms wordt het vernietigd.

myelinelaag normaal

myelinelaag aangetast

Hierdoor ontstaat een scala aan klachten, variërend van licht tot ernstig. De symptomen zijn zeer divers en kunnen door elke patiënt anders worden ervaren. De meest voorkomende klachten zijn: concentratieproblemen, ernstige moeheid, tintelingen of een branderig gevoel, incontinentie, verstopping, duizeligheid en moeilijk spreken.

Als de huisarts de oorzaak van dergelijke klachten niet kan opsporen wordt de patiënt verwezen naar een neuroloog. Die gaat het centrale zenuwstelsel bestuderen en onderzoeken met een MRI-scan of een ruggenmergpunctie. Bij het maken van een MRI-scan zijn bij MS witte vlekken te zien in hersenen en ruggenmerg.

Verschillende soorten MS

Milde of benigne MS. Bij deze vorm zit er veel tijd tussen de aanvallen; de zenuwcellen raken niet beschadigd.

RRMS (Relapsing Remitting MS). Deze variant komt het vaakst voor en kenmerkt zich door ups en downs, aanvallen en herstel wisselen elkaar af.

SPMS (Secundair Progressieve MS). De patiënt heeft al langere tijd MS en heeft bijna geen aanvallen meer, maar de lichaamsfuncties gaan wel achteruit. Er zijn geen “ups”, er is alleen achteruitgang.

PPMS (Primair Progressieve MS). Deze variant komt gelukkig het minst voor. Vanaf het begin van de ziekte is het ruggenmerg aangetast en merkt de patiënt verzwakking in de benen. Er zijn geen aanvallen, maar de kracht wordt steeds minder.

Beloop MS

Als de diagnose gesteld is, zal de neuroloog met de patiënt bespreken, dat MS ongeneeslijk is. Er zijn wel middelen (geen geneesmiddelen) die de beschadiging van de zenuwen afremmen. Er zijn ook medicijnen die ziektesymptomen bestrijden, bijv. tegen vermoeidheid, pijn of plasproblemen. Veel is mogelijk aan hulp en zorg bij de behandeling van klachten door MS, maar de ziekte blijft voorlopig ongeneeslijk. Wel wordt er veel gedaan aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van MS. De diagnose MS slaat vaak in als een bom en zet iemands leven totaal op zijn kop. Praat erover en zoek ondersteuning. Een bezoek aan de verschillende websites over MS kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn.